Weer een stapje dichterbij de trip naar Bandit in Italië!!
24 november 2017Het is zover: morgen vertrekken we!
29 november 2017Gisteren de laatste avond van deze korte cursus, spreker was dit maal Paul Mandigers. Een zeer gedreven dierenarts -specialist, veterinair neuroloog (en internist), clinicus en onderzoeker. Ingewikkelde materie en een hoop termen die ik nog na moet zoeken maar de strekking van het verhaal was duidelijk. Een bevestiging van de eerste 2 avonden dat een toenemende verwantschap van de ouderdieren in een gesloten populatie het risico op erfelijke aandoeningen en inteelt depressie verhoogt. Eerst is het van belang om te bepalen of een ziekte inderdaad erfelijk is. Daar zijn een aantal criteria voor. Wanneer er sprake is van een erfelijke ziekte kan er een zoektocht gestart worden naar de rasgebonden mutatie die deze ziekte veroorzaakt. Hij liet uitgebreid zien hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat, zeer boeiend. Hij vertelde ook aan welke voorwaarden voldaan moet worden om zo’n onderzoek succesvol uit te voeren. Je moet voldoende (bewezen) zieke dieren hebben (lijders), voldoende bewezen gezonde dieren (vrije dieren), een enthousiaste en betrokken groep fokkers en rasvereniging, een enthousiaste wetenschapper en……… geld. Soms veel geld. Wanneer de mutatie gevonden is, en er is getest of het écht die mutatie is die verantwoordelijk is voor de ziekte, dan kan er een test ontwikkeld worden en dan kun je ervoor zorgen dat er geen lijders meer geboren worden. En met een lange adem is het mogelijk om de mutatie geheel te laten verdwijnen met zorgvuldig fokbeleid.
Voor de Ier zijn de mutaties voor bijvoorbeeld DCM en botkanker helaas nog niet gevonden. DCM kan getest worden, waarbij de test, zeker op jonge leeftijd, absoluut geen garantie geeft op een gezonde hond. Botkanker is nog helemaal niet te testen, het enige dat kan is zo goed mogelijk naar de voorouders kijken maar dat blijft lastig, zeker zolang niet van iedere hond open en transparant de datum van overlijden en de doodsoorzaak vastgelegd wordt in de IWDB, de Irish Wolhound Database. Er is dus nog een lange weg te gaan naar meer samenwerking, transparantie en openheid in de wereld van de Ierse Wolfshond. Ik zal me daar in ieder geval hard voor blijven maken!
Paul Mandigers is een crowdfunding project gestart omdat het opslaan van de bloedjes geld kost, en zijn laboratorium begon te mopperen over de hoeveelheid die hij aanlevert. Mocht u iets kunnen missen voor dit hele goede doel: https://www.vriendendiergeneeskunde.nl/