Diepe teleurstelling: geen pups van Gaia en Bandit
5 februari 2018Weer een interessante Raad van Beheer Kennis Tour lezing!
11 juli 2018Afgelopen zaterdag was het zover, het examen van de cursus Fokkerij Hond, verzorgt door EduPet. Het was een zeer boeiende cursus met als grote voordeel dat de stof enorm praktijkgericht was. En gevarieerd! Gelukkig geslaagd met een 8,9, de perfectionist in mij was daar vanzelfsprekend niet geheel tevreden over (elke fout is er 1 teveel) maar ik had geen tijd om echt te stampen op de stof dus toch blij met het resultaat.
Ir. Ed Gubbels verzorgde het onderwerp ‘Fokken van gezonde rashonden’, waarbij hij inging op de gevolgen van de hermetisch gesloten stamboeken en soms messcherpe selectie door fokkers bij de FCI erkende rashonden. Dat die gevolgen groot zijn, met hele ernstige consequenties voor de individuele dieren én de gehele populatie wordt steeds duidelijker in de kynologie. 40% van de rashonden zou lijder zijn van een erfelijke ziekte en de tekenen van inteeltdepressie worden steeds duidelijker bij steeds meer rassen, zeer zeker ook bij de Ierse Wolfshond.
Drs. Atjo Westerhuis ging dieper in op het onderwerp ‘Erfelijke ziektes’, waarbij er aandacht werd besteed aan het feit dat je met het oog op diversiteit niet té snel individuele dieren uit moet sluiten voor de fok. En samen met Ed Gubbels werd besproken wat we kunnen doen om deze erfelijke ziektes weer terug te dringen, waarbij testen helpt, maar zeker niet zaligmakend is. En zelfs soms schadelijk voor de zo broodnodige diversiteit.
Daarnaast verzorgde hij een dagdeel ‘Gezondheid: Veterinaire topics’ met onder andere aandacht voor parasieten, vaccineren en titeren en homeopathie ter ondersteuning van de cyclus van de teef.
Drs. Jaques Jenniskens nam de onderwerpen ‘Fokteef: Anatomie, fysiologie, pathologie’, ‘Fokteef: Dekking t/m zoogperiode’, Neonatologie en ‘Fokreu: Anatomie, fertiliteit, KI’ en de hot topics op dit gebied voor zijn rekening. Wederom erg praktijkgericht, met oog voor veel voorkomende problemen en hoe ze voorkomen of behandeld/aangepakt kunnen worden. Ik moet zeggen dat het goed is om dit allemaal te weten, heel goed om te weten wat je kunt doen aan preventie maar verder probeer ik het maar even in mijn achterhoofd te bewaren want er kan best veel misgaan en ik ben erg goed in het me druk maken om zaken die wellicht (hopelijk) nooit gaan gebeuren. Maar een gezond nest is duidelijk een geschenk, geen vanzelfsprekendheid.
Dr. Esther Hagen-Plantinga verzorgde het onderwerp ‘Voeding: Dekking t/m adolescentie pup’. Veel aandacht voor de nutriënten in de voeding, wat tekorten maar ook overschotten in de voeding te weeg kunnen brengen en aandacht voor hygiëne tijdens het bereidingsproces van de voeding maar vanzelfsprekend ook bij jezelf thuis. En vanzelfsprekend de do’s and don’t ’s wanneer je pups moet bijvoeren en hoe je het beste kunt spenen.
Dr. Ir. Pieter Oliehoek ging verder in op het onderwerp genetica, en dan op ‘Genetische variatie in een populatie’. Hij ging dieper in op de oorzaken en gevolgen van inteelt en wat er voor een opties zijn om de diversiteit in een ras te behouden of verbeteren.
Drs. Doreen Planta vertelde ons meer over ‘Gedrag: Dekking t/m adolescentie pup’. Dit bleef grotendeels wat theoretisch, en bij de evaluatie heb ik als feedback gegeven dat Sam Turner wellicht haar verhaal over Propriocepsis bij de pup zou kunnen vertellen. Verder toonde Doreen met voorbeelden aan dat puppytests (helaas) weinig voorspellende waarde hebben voor het karakter van de pups.
Mr. Ing. Laira Boissevain nam tenslotte het onderwerp ‘Juridisch: Wet- en regelgeving’ voor haar rekening. Een niet onbelangrijk onderwerp wanneer rashonden toch steeds meer gezondheids- en gedragsproblemen gaan vertonen, en pupkopers steeds vaker de fokker aansprakelijk willen stellen. Haar aanbevelingen, zorgvuldig fokken en het geven van goede en volledige schriftelijke informatie inzake de gekozen oudercombinatie aan de pupkopers kan ik me geheel in vinden.