Januari 2018: Tot mijn zeer grote teleurstelling zullen er geen pups komen van mijn droomcombinatie Gaia en Bandit. Hoewel alle signalen op groen leken te staan bleek bij de echo op 8 januari dat er geen pups zichtbaar waren. Hoewel een knagend stemmetje in mij daar al bang voor was, was mijn gevoel dat het 'zo moest zijn' met deze combinatie vele malen sterker. De uitslag kwam dus als een enorme shock. Dusdanig groot dat de dierenarts op 19 januari nog een keer gekeken heeft zodat we het echt, echt zeker wisten: de dekking was niet geslaagd, ons mooie meisje was niet zwanger. Gelukkig had ik een hele drukke maand qua werk dus ik heb niet te veel tijd gehad om te rouwen om pups die er nooit geweest zijn, behalve in mijn verbeelding. Wellicht dat we in de toekomst nog iets gaan doen met nakomelingen van Bandit maar gezien zijn leeftijd van inmiddels ruim 9 heb ik de hoop op deze combinatie laten varen, met pijn in mijn hart. De zoektocht naar een andere geschikte reu gaat door waarbij de nadruk wederom op genendiversiteit, gezondheid, karakter en longevity zal liggen.
November 2017: De komende loopsheid willen wij Gaia, aka Love me I’m Irish v. Krolewna Schmieszka laten dekken. Wij verwachten deze loopsheid in december 2017, dus als het goed is worden de pups begin februari 2018 geboren.
De reu die wij voor haar uitgezocht hebben is Gelert Spirit’s Bandit, gefokt door Axel Decker-Spychala, de eigenaar is Nicola Grandis van de kennel Raindogs Irish Wolfhounds te Cormons, Italië. De combinatie Bandit en Gaia geeft een coi (inteelt coëfficiënt) van 0,1% over 5 generaties. Bandit is Internationaal, Italiaans, Sloveens en Kroatisch kampioen en op Crufts 2017 is hij de beste veteraan geworden. Bandit is van 16 maart 2009 en is nu, oktober 2017, dus 8,5 jaar oud. Zijn hart is nog steeds perfect, voor het laatst getest in mei 2017, 0 punten. Zijn eigenaar beschrijft hem als zeer lief thuis, zeer lief met kinderen en zeer ‘gek’ buiten, een echte jager! Wij kunnen niet wachten om hem te ontmoeten in Italië!
Ons eerste geplande nest is naar wij hopen van Gaia en Bandit. Waarom nou deze combinatie? Gaia is als huishond gekocht, er was toen nog geen sprake van een wens om te fokken. Maar naarmate ze groeide in lijf en karakter groeide in ons steeds meer het idee dat we juist van haar een eigen pup zouden willen. Ze spreekt ons enorm aan qua uiterlijk. Ze is wat licht qua bone maar wij houden erg van het ‘windhondentype’ en ze beweegt fantastisch. Daarnaast heeft ze een geweldig karakter. Heel erg verdraagzaam, zij is nu echt een hele gentle giant. Ze kan gigantisch ruw spelen en rennen met Tara en Faye maar ze is ongelooflijk voorzichtig met de kleintjes, en wanneer we andere honden tegenkomen straalt ze iets uit waardoor ik nog geen hond bang voor haar gezien heb. En ook mensen zien meteen haar zachte blik en kijken daardoor al snel door haar formaat heen. Ik zag Bandit voorbij komen op Facebook, hij had net de veteranenklasse van de Crufts gewonnen. Ik was op slag verliefd, mede ook door het commentaar van de andere Ieren liefhebbers die hem ‘live’ meegemaakt hadden. De complimenten waren met name over zijn geweldige bewegen, en dat hij wel een ‘youngster’ leek. En een lief karakter, minstens net zo belangrijk. Dat straalde hij ook uit op de foto’s waar ik verliefd op geworden was. Ik heb een trial mating gedaan via de Irish Wolfhound Database en daar kwam een hele mooie lage inteelt coëfficiënt uit. In 5 generaties kunnen ze maximaal 62 verschillende voorouders hebben, en dat zijn er 59. Dus dat was heel positief. Ik heb contact gezocht met de eigenaar, Nicola Grandis van kennel Raindogs in Cormons, Italië. Na bestudering van foto’s en filmpjes van Gaia, haar stamboom en de trial mating was ook hij zeer positief. Helaas was Gaia nog geen twee jaar bij haar vorige loopsheid en moesten we wachten op haar volgende loopsheid, die we verwachten in december. Bandit is inmiddels (november 2017) 8 jaar en 8 maanden oud maar hij is gelukkig nog steeds alive and kicking! We hopen voor onszelf, voor Nicola en voor Bandit dat hij dat nog heel lang blijft en dat we in Italië tot een natuurlijke dekking kunnen komen tussen deze twee kanjers! En dat we dan 9 weken later gezonde puppies mogen verwelkomen in deze wereld en in onze armen!