Oorspronkelijk was onze doelstelling het fokken van raszuivere Ierse Wolfshonden waarbij we zoveel mogelijk zouden kijken naar longevity en karakter. Wij hoopten een bijdrage te kunnen leveren aan het ras door ons voornamelijk te richten op gezondheid en leeftijd, waarbij we er niet naar zouden streven om kampioenen op de wereld te zetten, maar naar honden die goed bewogen, fijne huishonden zouden zijn, en hopelijk een mooie leeftijd zouden halen. Inmiddels heb ik tijdens de diverse cursussen, lezingen, symposia, opleidingen en discussie bijeenkomsten zoveel geleerd over de gevaren van het fokken binnen een gesloten genenpoel dat we onze doelstelling aangepast hebben. Ons doel is nu het fokken van zo gezond mogelijke honden, waarbij we dat met name willen bereiken door genetische diversiteit. Wanneer we daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van een bepaald ras door middel van crossbreeding staan we daar volledig voor open. Maar om een (hele) kleine bijdrage te leveren in de strijd tegen de broodfok welke voor een groot deel voorziet in de vraag naar puppy's in Nederland sluiten we ook niet uit dat we ook nestjes zullen fokken waarbij we streven naar gewoon hele, lieve, leuke, gezonde, sociale, blije huishonden! Wij wonen in het prachtige buitengebied van Hengelo Gelderland op circa 7.000m2 grond. Onze huidige roedel van 9 honden woont samen met ons in de woonboerderij, wij hebben geen kennels. We hebben het grootste deel van het terrein omheind waarbij wij wel een scheiding hebben aangebracht zodat we de roedel buiten kunnen splitsen. Wanneer ‘de groten’ zich uitleven op de wei letten ze soms nergens meer op en dan zouden ze onbedoeld een van de kleintjes kunnen raken tijdens hun racen. Bovendien zijn Ieren zichtjagers en we willen niet het risico lopen dat ze een van de kleintjes een keer aanzien voor prooi en niet op tijd doorhebben dat het een roedelgenootje is.
Op het terrein hebben we een poel aan laten leggen waarin de honden lekker kunnen poedelen, een bosje en meer dan voldoende ruimte om de benen flink te strekken. Daarnaast wordt er minstens een aantal keer per week elders gewandeld. In huis is de roedel samen, behalve ’s nachts. Dan hebben ‘de groten’ en ‘de kleintjes’ hun eigen slaapverblijf.
De honden leven samen met 4 katten, waarvan er 3 zich gerust in de roedel begeven. Mara heeft het niet zo op honden dus die houden we van hen weg. We hebben ook vier kippen, veilig in hun eigen ren, maar we laten de pups daar ook regelmatig naar kijken en kennis mee maken. Een paar honderd meter verderop kunnen we de pups socialiseren met de paarden van een vriendin. Op de zaterdagochtend wordt er behendigheidstraining gegeven op ons terrein, ook weer een uitstekende socialisatie waarbij diverse andere rassen (en mensen) voorbij komen en er een hoop gebeurd op het veld. Wanneer de pups oud genoeg zijn nemen we ze ook mee naar de wat meer bewoonde wereld ter socialisatie.
Wij doen met de pups een voorbereiding op de puppycursus onder begeleiding van Sam Turner van Paws4Fun, een link naar haar site staat op deze site. Deze voorbereiding vindt plaats op een puppyparcours op ons eigen terrein, foto’s van een voorbeeld van zo’n parcours staan in het album. Onze voorkeur is om deze ‘lessen’ samen met de aspirant puppykopers te doen zodat ze de pups beter leren kennen. Op die manier kunnen we ook alvast kijken welke karakters en leefwijzen bij elkaar passen. Wanneer de pups daar klaar voor zijn mogen ze mee met hun nieuwe baasjes. Dit zal zijn wanneer ze rond de tien a elf weken oud zijn. Dan zijn ze ontwormt, geënt, gechipt en onderzocht op levershunt.
Dit kan een pupkoper dus een beetje van ons verwachten. Wat verwachten wij van onze aspirant pupkopers? Vanzelfsprekend moeten zij een Ieren baby een veilig en liefdevol thuis kunnen bieden. Goede voeding en voldoende beweging hoort daarbij, en wij zullen zeker een huisdierenverzekering adviseren. Wij willen altijd eerst kennis maken met onze aspirant kopers, liefst nog voor het nestje geboren is maar in ieder geval vóór de pups mee naar huis mogen. We moeten een goed gevoel hebben bij elkaar; wij vertrouwen een pup niet zomaar aan iemand toe. Indien mogelijk stellen we het ook zeer op prijs wanneer men deelneemt aan de (1 a 2) lessen van Sam Turner wanneer de pups nog bij ons zijn. Wij verwachten ook dat de nieuwe baasjes contact houden hoe het gaat met de pups wanneer ze mee naar huis gegaan zijn, en ons inschakelen bij vragen of problemen. Wij hopen dat de nieuwe baasjes deel willen nemen aan de reünie van het nest wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn. En mocht het onverhoopt, om wat voor een reden dan ook, nodig zijn dat de hond herplaatst moet worden eisen wij dat er contact met ons opgenomen wordt om dit te bespreken. Maar daar gaan we natuurlijk niet van uit!