Over Barbara

Mijn leven met honden begon begin jaren negentig met herder kruising Tosca, een lieve herplaatser van elf uit het asiel. Gewoon een heerlijke gemakkelijke huishond. Met de komst van pup Balou in 1997, een pittige kruising Mechelse herder teef, begon mijn passie pas echt. Gestart met de puppycursus, vervolgens gedrag en gehoorzaamheid tot ze daar niet echt plezier meer uithaalde. We zijn een apporteercursus gaan volgen en dat vond ze geweldig. Met haar heb ik ook nog een jachttraining gedaan. Omdat ik de jachttraining enorm leuk vond maar ik met haar geen proeven mocht doen kwam er een 'echte' jachthond, Faydor. Een Duitse Staande Langhaar. Aangezien er geen enkele jachtpassie in hem zat is hij gewoon een hele, hele fijne huishond geworden.
Balou en Faydor zijn een jaar of tien mijn twee-eenheid geweest, soms mijn reden om mijn bed uit te komen in moeilijke periodes. Ik kon me geen leven indenken zonder ze en ik moest er ook niet aan denken dat een van beiden weg zou kwijnen als de andere kwam te overlijden. Door hun heb ik daarna nooit meer minder dan drie honden gehad. Inmiddels heb ik met diverse pups bij vier verschillende hondenscholen puppycursussen gevolgd. Ook heb ik meerdere lessen ‘Balans en coördinatie’ bij Sam Turner gevolgd. Met Powder Puff Oy doe ik behendigheid, puur voor de lol zonder wedstrijd aspiraties. Mijn uitgangspunt is dat hondensport in welke vorm dan ook leuk voor baas én hond moet zijn.

Van 1999 tot 2003 heb ik een honden uitlaatservice gehad in Amsterdam, Walk All Dogs. Tevens heb ik toen de cursus Ethologie hond gevolgd in Barneveld. Vanzelfsprekend heb ik in die jaren heel veel ervaring opgedaan met honden en het gedrag van een roedel. Sinds september 2017 volg ik de cursus ‘Vakbekwaam Houder van honden en katten’ om mijn algemene kennis verder uit te breiden en nog meer ervaring met honden op te doen middels de stages. Gezondheid vind ik enorm belangrijk, en omdat die deels genetisch bepaald wordt heb ik in 2017 het symposium ‘Genetica voor de Kynologie’ bijgewoond, evenals de lezing ‘Fokken voor diversiteit’ van Pieter Oliehoek.
Ik zat in het bestuur van de Ierdie, de Nederlandse Vereniging voor de Ierse Wolfshond als penningmeester. In die tijd heb ik veel geleerd en werden we aspirant fokker van de Ierse Wolfshond. Maar nadat ik me ben gaan verdiepen in genendiversiteit en erfelijkheidsleer heb ik besloten dat ik niet wil fokken binnen een gesloten genenpoel, zonder dat de mean kinship cijfers van die genenpoel bekend zijn. Uit die cijfers blijkt hoeveel unieke genen er nog in een ras aanwezig zijn, hoe ze verspreid zijn, en hoe je genetisch interessante matches kan maken om de genen die er nog zijn verder te verspreiden over de populatie. Maar bij veel rassen blijkt dat er dusdanig weinig unieke genen overgebleven zijn dat outcross, of crossbreeding noodzakelijk is om verse genen toe te voegen. En de Ierdie is daar vooralsnog op tegen. Vandaar dat ik me teruggetrokken heb als bestuurslid. Momenteel verdiep ik me in een internationaal project waar ik mijn passie en energie waarschijnlijk wel in kwijt kan. Meer daarover medio juli! Meer over mijn geschiedenis met de honden lees je hier. Op de pagina gezondheid zal ik meer vertellen over wat ik zoal geleerd heb. In mijn ‘andere’ leven heb ik een kleinschalig administratiekantoor, Balance All Books. Ik werk vanuit huis en ben dus vrijwel altijd thuis bij de honden. Ook fijn dat ik grotendeels mijn eigen tijd in kan delen, anders zou ik mijn passie nooit kunnen volgen!

Mijn kennis en ervaring komt vooralsnog uitsluitend vanuit het volgen van lezingen, cursussen, seminars etc., en vanuit de stages die ik tot nu toe gevolgd heb. Onderstaand een opsomming:

Symposium Genetica voor de Kynologie (14-6-2017)
RvB lezing Fokken voor Diversiteit (27-6-2017) Pieter Oliehoek
Aanvang opleiding Verantwoord Houderschap van Dieren – Hond en Kat (15-9-2017)
Cursus Erfelijkheidsleer en fokken van honden Aeres (14, 21 en 28-11-2017)
Theorieavond Bouw en Beweging door KynoKien (9-1-2018) Wout Arxhoek
RvB lezing Propriocepsis bij de pup (6-2-2018) Sam Turner
Lezing ‘Verantwoord fokken, de invloed van inteelt’, (17-3-2018) Ed Gubbels
Theorieavond Bouw en Beweging door KynoKien (19-3-2018) Wout Arxhoek
Lezing Inteelt & Outcross (20-3-2018) Marjoleine Roosendaal
Praktijk dag Bouw en Beweging door KynoKien op 25-3-2018
Cursus Fokkerij HOND EduPet (april tot juni 2018)
Lezing ‘Fokken voor Diversiteit, hoe verder met de Wetterhoun’ (8-4-2018) Pieter Oliehoek.
Fokkerscongres Aeres Dronten (24-4-2018) Ed Gubbels, Piter Bijlma en Kelly Kessen
Verdiepingsavond Raad van Beheer (29-5-2018) inzake outcross/aankeuren
RvB kennistourlezing ‘Kraken en prikken’ (10-7-2018) Irene van Dijl

Daarnaast heb ik het boek ‘Het Fokken Van Rashonden – Omgaan met verwantschap en inteelt’ bestudeerd. En diverse andere artikelen en literatuur.

Op de planning staan nog:
RvB kennistourlezing ‘Ben ik wel de beste vriend van mijn hond?’ (12-9-2018) Frans van Knapen
RvB kennistourlezing ‘Upgrade je kennis over hondengedrag’ (10-10-2018) Eline Teygeler
RvB kennistourlezing ‘Van puppyruis tot echoscreening’ (19-12-2018) Mark Dirven

Over Ronny

Vroeger als kind wilde ik graag een hond, maar mijn ouders wilden dat niet; althans dat zeiden ze. Ik kom uit een groot gezin (6 zussen), dus de daadwerkelijke reden was dat er weinig of geen geld voor was. Ook na veel zeuren mochten wij geen hond helaas… Totdat ik op het briljante idee kwam om mijn oudste zus voor haar verjaardag een hond te geven. Zo gezegd zo gedaan. Ik kwam destijds veel op een paarden manege waar toevallig (ahum..) pups waren. Dus, riempje gekocht, brokken gekocht. De poppenmand met dekentje van een van mijn zussen werd omgetoverd tot hondenmand. Op de dag dat zij jarig was had pa late dienst en zou rond 22:30 thuiskomen. Ma had al gezegd dat pa er maar over moest beslissen, dus er was hoop! Gelukkig was een tante uit Amsterdam bij ons (uiteraard met een goede babbel..), en toen pa thuis kwam was zijn eerste reactie: “maak er maar frikandellen van”. Maar de hond, vuilnisbakkenras Terry genaamd bleef, en wij hadden een hond. Terry en pa waren uiteindelijk onlosmakelijk van elkaar. Dit was mijn eerste ervaring met een hond. Na de dood van Terry ben ik een aantal jaren niet meer actief in contact geweest met honden. Wel met katten. Toen ik in een flat in Velp woonde heb ik twee kittens gekocht: Gizmo en Mara; helaas is Mara niet meer onder ons. Vanaf het moment (2006) dat ik Barbara leerde kennen ben ik pas ECHT in een hondenwereld terecht gekomen.. Meer hierover is elders op deze site te vinden.
Ik ben ict-er van beroep, en dit is voortgekomen uit mijn hobby: computers. Sinds wij in Hengelo Gld wonen heb ik niet meer zo veel tijd om mij met de computerhobby bezig te houden. De dieren en ons huis is de nieuwe hobby….