Puppy Culture, wat is dat eigenlijk?

Puppy Culture (PC) is een intensief, grotendeels wetenschappelijk onderbouwd, programma voor de periode van late dracht tot en met week 12, het einde van de socialisatieperiode. Doel is om de pups in deze cruciale periode een dusdanig goede start te geven dat ze fysiek en mentaal zo goed mogelijk in hun vel zitten aan het eind van de socialisatieperiode en dat ze een aantal basisdingen al kennen voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.

Een lieve vriendin hoorde mijn enthousiaste verhaal over Sam Turners lezing ‘propriocepsis voor de pup’ aan en leende me meteen haar DVD’s van het Puppy Culture programma uit, ervan overtuigd dat ik daar heel blij van zou worden en daar had ze gelijk in. Ik heb letterlijk met tranen in mijn ogen de eerste DVD gekeken, wat kun je als fokker een hoop invloed hebben op de rest van het leven van je pups, meer nog dan ik al dacht.

Pups doorlopen een aantal fases. De prenatale fase, de neonatale fase, de overgangsfase en de socialisatiefase. In die fases ontwikkelen de diverse zintuigen en emoties zich. In de socialisatiefase zijn ook weer een aantal kernmomenten zoals het ontstaan van de emotie angst rond week 5 en een ‘angstfase’ rond week 8. PC helpt je om die fases te herkennen voor iedere individuele pup en geeft handvaten wat je in die fases kan doen (en moet laten) om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden van die fases.

Een aantal onderdelen van het PC programma zijn ENS (early neurological stimulation), het aanbieden van verrijkingselementen, het aanbieden van coördinatie en balans oefeningen, het stimuleren van een snel herstel na schrikken, aandacht voor zindelijkheidstraining, benchtraining, resource guarding (bijvoorbeeld voorkomen van voernijd) en de aanvang van het lopen aan de riem. En een Puppy Party in week 6 (en bij voldoende interesse vast nog een in week 7)! Maar waar de nieuwe eigenaren hopelijk heel veel baat bij gaan krijgen is bij wat ze de ‘Communication Trinity’ noemen. De oefeningen in de Communication Trinity zijn erop gericht om met je hond te leren communiceren. ‘Manding’ is een onderdeel waarin de hond leert om aandacht te vragen door te gaan zitten in plaats van tegen je opspringen, wat de natuurlijke manier is, maar vaak ongewenst. Daarnaast is er de ‘box game’ waarbij de clicker aangeleerd wordt. Zo leren ze creatief zijn in het aanbieden van gedrag om hun beloning, de click, te krijgen. Ook wordt er zo een CER, een ‘conditioned emotional response’ aangeleerd voor onder andere het o zo belangrijke onvoorwaardelijke komen. Er wordt aandacht besteed aan het introduceren van stabiele volwassen honden op eigen terrein en een week na de eerste enting gaan we voorzichtig met de pups op stap. Ook gaan we de pups laten beoordelen op bouw en gaan we een vorm van karaktertest doen. Die hebben wetenschappelijk gezien weinig voorspellende waarde voor de toekomst maar ze geven wel aan op welke gebieden er wellicht even extra aandacht besteed moet worden in de socialisatie.

Het is mijn bedoeling om veel te laten zien van onze vorderingen met het PC programma op onze Facebook pagina From Gaia’s Den.